TEKNIK MENYAPU DAN MENGANGKAT DALAM SIASATAN TEMPAT KEJADIAN JENAYAH (FINGERPRINT)

Latihan Praktikal Semester 7 MINI WORKSHOP: AKTIVITI PRAKTIKAL

Jabatan Editorial dan Hal Ehwal Pelajar

Goon International College (GIC) akan menganjurkan bengkel praktikal hari ini yang bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran penting dalam teknik debu dan angkat cap jari, yang penting untuk siasatan jenayah. Bengkel ini akan diadakan di Bilik Darjah 2, Tingkat 2, dan terbuka kepada pelajar Semester 7 dari program Diploma dalam Penguatkuasaan dan Penyiasatan Jenayah (DPCI) dan Diploma dalam Pengurusan Penguatkuasaan Undang-Undang (DLEM).

Bengkel ini bertujuan untuk meningkatkan kemahiran penyiasatan forensik pelajar, dengan memberi tumpuan kepada pengesanan dan pengumpulan cap jari laten—bukti utama dalam penyiasatan jenayah moden. Dianjurkan oleh Jawatankuasa Eksekutif GIC, termasuk Pengarah Puan Noorhaffizah Binti Zulkafli, Penolong Pengarah Encik Harinantha A/L Ramunaidu, dan Pengurus Lantai Encik Charevinraj A/L Viswanathan, acara ini menjanjikan pengalaman pembelajaran yang interaktif. Ahli sub-jawatankuasa Puan Nurin Haziqah Binti Razali (Moderator), Puan Zulaiqa Maisarra Bt Zulkefli (Teknikal), Puan Sabrina Ann Sundaram (Logistik & Tempat), dan pensyarah sokongan yang terlibat, Encik Mohd Ruzaimarusman Bin Kamaruzaman dan Puan Nurul Atikah Binti Kamaruddin mengurus aspek operasi bengkel tersebut.

Diketuai oleh pakar forensik Puan Nurin, bengkel tersebut dimulakan dengan sesi maklumat mengenai teknik pengenalan dan pengumpulan cap jari. Pelajar telah didedahkan kepada teknik debu, yang melibatkan penggunaan serbuk khas untuk mendedahkan cap jari tersembunyi. Selepas kuliah, peserta akan dibahagikan kepada kumpulan untuk mempraktikkan teknik melalui aktiviti praktikal.

Dengan objektif untuk merapatkan jurang antara teori dan amalan, bengkel ini dijangka akan menimbulkan minat yang lebih besar dalam sains forensik dan penyiasatan di kalangan pelajar. Dengan kata lain, aktiviti praktikal dapat membina kemahiran forensik kritikal yang diperlukan untuk penyiasatan tempat kejadian jenayah yang berjaya.

Bengkel ini juga menampilkan sesi kajian kes, yang memfokuskan kepada penyiasatan dunia sebenar di Malaysia, memberikan pelajar pandangan berharga tentang aplikasi praktikal teknik cap jari dalam menyelesaikan jenayah.